6 от най-честите причини, които довеждат до появата на проблема с чувствителните зъби

Изпитвате ли дискомфорт докато пиете студени напитки или докато миете зъбите си? Това е признак, че Вие имате състоянието наречено чувствителни зъби.

Не е задължително да търпите този дискомфорт – има много неща, които бихте могли да опитате, за да намалите или дори премахнете неприятните усещания напълно. 

Ще Ви представим няколко причини, които биха могли да водят до дискомфорта Ви, също както и няколко съвета как да облекчите чувствителността на зъбите си.

1. Агресивното миене на зъби. Понякога чувствителността на зъбите би могла да се появи, когато прилагате твърде много сила, докато използвате четката за зъби или ако използвате неподходяща четка за зъби. С течение на времето, това би могло да отслаби защитния слой на зъбите и да се появят микроскопични каналчета, които водят директно до Вашите зъбни нерви. Когато в тези каналчета попадне прекалено топла или студена вода, или сладки храни, резултатът е остър дискомфорт. Най-простото решение на този проблем е да използвате средно твърда четка за зъби и да придобиете по-нежна техника за миене на зъби.

2. Кисели храни. Ако каналчетата до нервите са открити, кисели храни като доматен сок, лимон, грейпфрут, киви и кисели краставички би могло да доведе до неприятно чувство. С избягването на тези храни ще избегнете зъбния дискомфорт.

3. Ако търкате зъбите си. Въпреки че емайлът е най-здравото вещество в човешкото тяло, търкането на зъбите едни в други го изхабява и открива средния зъбен слой наречен Дентин. Това със сигурност ще доведе до чувствителни зъби. Ако стискате зъби през ноща и/или през деня (състояние, което се нарича буксизъм/бруксомания.) може би имате нужда от предпазител или още наричан шина за бруксизъм, която предпазва зъбите през нощта.

Обсъдете този свой проблем със зъболекаря си, за да може да Ви препоръча предпазител за уста.

4. Използването на избелваща паста за зъби. По-голямата част от производителите на пасти за зъби, добавят специални химикали в пастите си за зъби, за да могат да избелват зъбите по-ефикасно. Това обаче може да се отрази отрицателно на зъбите при някои хора, така че Ви препоръчваме да се ориентирате към паста за зъби, която не съдържа избелващи агенти.

5. Прекомерното използване на вода за уста. Някои от водите за уста съдържат алкохол и други химикали, които биха могли да доведат до чувствителност. Съветът ни е да използвате вода за уста, която съдържа само естествени съставки или просто

да пропуснете изплакването с вода за уста и да наблегнете на правилна техника за миене с четка и по-често използване на конец за зъби.

6. Ако скоро сте преминал дентална процедура. Напълно нормално е да имате чувствителна зона, ако скоро е бил изваден зъб или Ви е била заменена коронка.

Ако тези симптоми не изчезнат  ден или два след процедурата, свържете се със зъболекаря си, тъй като това би могло да е признак за инфекция на зъба.