Пломби

Дентални обтурации /пломби/

 • Зъбните пломби са изкуствени вещества, които се използват за запълване на дупки или празнини в емайла на развалени, счупени или повредени зъби.

Зъбните пломби са необходими за възстановяване на формата и стабилността на зъба за улесняване на дъвченето и предотвратяване на по-нататъшно увреждане, гниене и загуба на зъба. Зъбните пломби могат да се използват в случаи на:

 • Кариес, за запълване на дупки, които са се образували в емайла, но не са засегнали вътрешната пулпа на зъбите, където се съдържат кръвоносните съдове и нервите
 • Наранени или счупени зъби, където емайлът се е отчупил, потенциално излагайки зъба на кариес
  За възстановяване на износени или ерозирани зъби

Пломбата се определя въз основа на количеството кариес или увреждане. Ако има кариес, засегнатите участъци от зъбите се отстраняват и зъбът се почиства, измива и подсушава. След това там, където е била засегнатата област, се вкарва пломбиращ материал и се възстановява оригиналната форма на зъба. След това пациентът е помолен да захапе, за да види дали пълнежът се чувства удобно.

Рискове и усложнения при използване на зъбна пломба
През първите няколко дни след поставяне на пломба може да има изтръпване или болка в засегнатия зъб по време на дъвчене, особено ако храната е гореща или студена. Понякога поставянето на пломбата може да причини увреждане на нервите в зъба.

 

В дентална клиника Б-Дент се използват само висококачествени материали от висок клас и реномирани производители. Освен тях има други материали, някои от които вече не се използват, но все още се намират в зъбите на пациентите ни. Ето някои от тях :

 • Сребърни пломби или сребърна амалгама – Това е една от най-използваните зъбни пломби преди. Тези пломби са съставени от смес от сребърна сплав и живак и са по-тъмни от другите видове пломби.
 • Глас-йономерен цимент – Това е самовтвърдяваща се смес от стъкло и органична киселина и е в цвета на зъбите. Този материал се използва за малки изпилвания, за циментиране на порцеланови или метални корони и при временни възстановявания.
 • Йономерен цимент със смола – Това е смес от стъкло и смолен полимер и органична киселина, която се втвърдява при излагане на синя светлина.
 • Порцеланът може също да бъде временен запълващ агент
 • Сплавите на никел или кобалт-хром съдържат както никел, така и хром и са сребристо оцветени. Използват се и като зъбен цимент за фиксиране на корони.
  Златни сплави, съдържащи смес от злато, мед и други метали, се използват за корони и частични протези. Те са много издръжливи, но могат да бъдат скъпи и да доведат до повишена чувствителност на зъбите.

Виж още:

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

Read More »

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

Read More »

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

Read More »
Share with

Start typing and press Enter to search