Ортодонтия

Ортодонтия

Някои хора имат естествено прави зъби, които пасват един на друг. Но ако имате проблеми със захапката или разстоянието между зъбите, може да се нуждаете от ортодонтска помощ. Ортодонтията е дял от стоматологията, който се занимава с аномалии на зъбите и челюстта.

Ортодонтските грижи включват използването на устройства, като скоби, за:

 • Изправяне на зъбите
 • Коригиране на проблеми със захапката
 • Затваряне празнините между зъбите
 • Подравняване правилно устните и зъбите
 • Повечето хора, които получават ортодонтски грижи, са деца, но възрастните също получават такива. При малки деца ортодонтското лечение може да насочи правилния растеж на челюстта. Това може да помогне на постоянните зъби да влязат правилно. Правите постоянни зъби могат да помогнат за предотвратяване на проблеми със зъбите по-късно.

Какви проблеми лекува ортодонтията?
Всеки пациент има набор от зъби, който е уникален за него и изисква методи на ортодонтско лечение за коригиране на общи проблеми с помощта на вариации в техниката.

За щастие има широк обхват и набор от възможности за лечение, тъй като ортодонтите са специализирани в коригирането на тези проблеми. Ето някои от често срещаните ортодонтски проблеми, с които ортодонтите се справят при своите пациенти.

Кръстосана захапка – възниква, когато долният зъб (или зъби) падне от двете страни на челюстта и извън дъгата на горните зъби.
Дълбока захапка – Това е форма на свръхзахапване, при която горните зъби почти напълно покриват долните, когато затворите захапката.
Over–jet – възниква, когато предната част на горните зъби седи над долните зъби по такъв начин, че има хоризонтална празнина в горните зъби.
Отворена захапка – това е липсата на контакт (срещане) между предната част на долните и горните челюсти (при захапване), което може да доведе до неблагоприятни ефекти върху задните зъби.
Износване на зъбите – Зъбите могат да се износват поради множество причини, като хранене, стареене (т.е. отслабване на структурата), кисели храни и т.н. Знаете ли, че скърцането със зъби може също да доведе до ерозия?
Протрузия – отнася се до предни зъби, разположени навън под необичаен ъгъл. Следователно може да има празнини между горните и долните зъби.
Пародонтални заболявания – Лечението на заболявания на венците като гингивит е специалността на много ортодонти.
Претъпкани/раздалечени зъби – Струпването възниква, когато зъбите се борят да заемат място на челюстта ви. Това означава, че зъбът може да е изникнал под необичаен ъгъл и сега нарушава ъгловите позиции на другите зъби, причинявайки неправилно подравняване. От друга страна, раздалечените зъби означават, че има прекомерни празнини между зъбите.

Ето някои от многото значителни предимства, които можете да получите чрез ортодонтско лечение:

 • Подобрена усмивка и вид на лицето след корекция на проблеми със захапката и неправилно подреждане на зъбите.
 • Подобрена способност за дъвчене и хранене, което води до по-добро храносмилане и предотвратяване на проблеми с храносмилането.
 • Предпазване на венците и зъбите от болки и деформации на темпорамандибуларните стави – например лечение и премахване на бруксизъм.
 • По-добра орална хигиена благодарение на лесното почистване и поддържането на прави зъби.
 • По-нисък риск от увреждане на зъбите след корекция на захапката, което води до елиминиране на допълнителния натиск при дъвчене и захапване.
 • В дентална клиника Б-Дент в София , нашите лекари преценяват дали имате нужда от консултация с ортодонт. Ако е така Вие ще бъдете насочени към д-р Кръстева. Тя най-добре ще прецени дали и от какво лечение Вие се нуждаете!
 • Важно е проблемите със захапката да се коригират в детска възраст. Тогава те се повлияват много по-бързо и лесно отколкото в последствие . Д-р Младенова се грижи за нашите най-малки пациенти и при нужда от ортодонтско лечение уведомява родителите.

Виж още:

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

Read More »

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

Read More »

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

Read More »
Share with

Start typing and press Enter to search