Афтите и тяхното лечение

Какво представляват афтите: причини, симптоми, лечение и профилактика

Афтата е малка, болезнена рана, която се развива в устата. Известни също като афтозни язви, тези плитки рани могат да бъдат открити на или под езика, вътре в бузата или устната ви, в основата на венците или върху мекото небце. Афтите могат да се появят сами или на групи и да се повтарят. Въпреки че афтите могат да бъдат болезнени, те обикновено изчезват сами в рамките на една до две седмици. Въпреки че често се бъркат, афтите не са като афтите, които се причиняват от херпесния вирус. За разлика от херпеса, афтите не се появяват на устните и не са заразни.

Какво причинява афти?

Въпреки че точната причина за този тип язва в устата е неизвестна, наследствени фактори, стрес или нараняване на тъканите са вероятните причини за афти на венците, езика или мекото небце. Кисели или цитрусови храни също могат да предизвикат гангрена, както и остри зъби, брекети или неподходящи протези. Пушенето на цигари и алергиите също могат да увеличат вероятността от афти. Някои случаи на афти могат да подчертаят основно здравословно състояние, включително проблеми с храненето и имунната система и заболяване на стомашно-чревния тракт.

Симптоми на афта

Симптомите на афти включват:

Малка, плитка и симетрична язва, която е бяла, сива или жълта на цвят и заобиколена от зачервяване.
Болезнена рана в устата, която може да се появи върху или под езика, в основата на венците, вътре в бузата или устната или върху мекото небце. Парене или изтръпване преди появата на язвата.В тежки случаи афтата може да бъде придружена от един или повече от следните симптоми:

  • Подути лимфни възли
  • Обрив
  • Болки в ставите
  • диария
  • Треска
  • Мудност

Ако страдате от афта и някой от горните симптоми, трябва да посетите вашия зъболекар или лекар.

Лечение на афта

Въпреки че афтите могат да бъдат болезнени в началото, това трябва да намалее през първите няколко дни и язвата в устата трябва да заздравее напълно без лечение за около една до две седмици.

Ако афтата ви е упорита, необичайно голяма или особено болезнена, или ако раните се разпространяват, вашият зъболекар може да предпише кортикостероиден мехлем или антимикробна вода за уста. Могат да се препоръчат и решения без рецепта за намаляване на болката и дразненето.

Също така се препоръчва да изплакнете устата с топла вода и да избягвате да ядете кисели, цитрусови или пикантни храни, които могат да раздразнят язвата.

Как да предотвратим афти

Въпреки че е нелечимо, може да сте в състояние да предотвратите афти и да намалите честотата им, като направите следното:

  • Избягвайте дъвка, която може да предизвика дразнене
  • Избягвайте цитрусови плодове, кисели зеленчуци и пикантни храни, които могат да раздразнят вътрешността на устата ви
  • Използвайте четка с мек косъм, за да миете зъбите си
  • Четкайте след хранене и почиствайте с конец всеки ден
Share with

Start typing and press Enter to search