диабет и орално здраве

Как диабетът засяга оралното здраве?

Диабетът засяга цялото ви тяло, включително зъбите и венците. Ефектът е още по-голям, когато кръвната Ви захар не се контролира добре, което затруднява борбата с бактериалните инфекции.

Ако високата Ви кръвна захар не се контролира добре, може да имате повече бактерии от плака, отколкото повечето хора. Това може да ви изложи на по-голям риск от орални здравословни проблеми. Плаката е прозрачен, лепкав слой от бактерии, който се образува върху зъбите. Ако не се отстрани, може да доведе до кариес и инфекции, като заболяване на венците гингивит.

Гингивитът е ранен стадий на заболяване на венците. Причинява се от натрупване на плака и зъбен камък (калцирана плака) върху зъбите по линията на венците. Ако имате диабет, за тялото ви е по-трудно да контролира бактериите на плаката. Ето защо хората с диабет са 3 до 4 пъти по-склонни да получат заболяване на венците.

Не забравяйте да посетите вашия зъболекар, ако имате някой от тези симптоми:

  • Червени венци
  • Подути или чувствителни венци
  • Лесно кървящи венци

Диабет и пародонтоза
Ако гингивитът не се лекува, той може да прогресира в пародонтит. Това е по-сериозна форма на заболяване на венците. С течение на времето това може да доведе до отдръпване на венците от зъбите, което води до разклащане на зъбите.

Лошото орално здраве може да повлияе и на диабета. Ако имате инфекция като гингивит или пародонтит, това може да повлияе на кръвната ви захар. Ето защо е жизненоважно да практикувате добри навици за грижа за устната кухина у дома и да използвате паста за зъби и вода за уста, предназначени да се борят с плаката и възпалението на венците – отличната грижа може да ви помогне да защитите оралното си здраве, както и да управлявате диабета си.

Share with

Start typing and press Enter to search