Бруксизъм и как да се справим с него

Скърцане със зъби (бруксизъм) – Как да спрем скърцането със зъби

Бруксизъм: какво е скърцане със зъби?

Около 8-10% от населението е засегнато от бруксизъм, по-често наричан скърцане със зъби. Въпреки това не само скърцането със зъби е един от симптомите на бруксизма, но и често се свързва със стискане на челюстта.

Бруксизмът се разделя на два различни вида. Сънният бруксизъм се характеризира с това, че страдащите скърцат със зъби през нощта и/или свиват челюстта си. Бруксизмът в будно състояние се характеризира с липса на скърцане със зъби, но все още е налице неволно стискане и стягане на челюстта.

Което и да е налице, резултатите от продължаващото скърцане със зъби и бруксизма могат да включват:

  • Болка в челюстта, дискомфорт и намалена подвижност
  • Изтрити и повредени зъби
  • Счупени зъби
  • Главоболие
  • Болки в ушите
  • Въпреки че всеки може да бъде засегнат от състоянието, то е значително по-често между средата на 20-те и средата на 40-те години.

Защо хората скърцат със зъби?

Има редица причини, за които се смята, че хората скърцат със зъби, но се смята, че една от основните причини са стресът и безпокойството. Това може да е причината младите възрастни и хората на средна възраст да са най-засегнати.

Обструктивната сънна апнея може да бъде друга причина за бруксизъм. Сънният бруксизъм често се проявява по време на епизоди на дълбок сън и по-специално при възбуди или стимули, следователно може да е индикация за нарушение на съня. Отново един от основните симптоми е скърцането със зъби по време на сън.

И накрая, лекарствата, употребата на наркотици за развлечение или основното медицинско състояние могат да бъдат причини за бруксизъм. Някои антидепресанти, както и лекарства като кокаин и екстази могат да предизвикат скърцане със зъби както в будно състояние, така и в сън. Болестта на Паркинсон, депресията и тревожните разстройства също могат да бъдат допринасящ фактор.

Как да спрем да скърцаме със зъби?

Няма конкретни лекове за това как да спрете скърцането със зъби, тъй като това често е признак на друго заболяване, но има начини за намаляване или поне за справяне с бруксизма.

Предпазителите за уста или шините могат да бъдат ефективен начин за справяне със скърцането със зъби и бруксизма. Въпреки че те не адресират причините, те управляват ефектите и намаляват увреждането на зъбите. Ако се смята, че стресът, тревожността или депресията може да са причина за скърцането със зъби, тогава традиционните методи като когнитивно-поведенческата терапия (CBT) могат да бъдат ефективни.

И накрая, както при много заболявания, просто да бъдете възможно най-здрави може да намали или сведе до минимум бруксизма. Например отказването от пушенето и/или намаляването на консумацията на алкохол може да помогне.

Share with

Start typing and press Enter to search