Брекети

Болка при ортодонтско лечение

Красивата усмивка зависи от здравата уста

Всеки знае, че брекетите или ортодонтията изправят зъбите им и подобряват усмивката им, но е важно да разберете, че добрата устна хигиена е ключът към поддържането на вашите зъби и венци здрави и привлекателни дълго след свалянето на брекетите. За да запазите зъбите си без плака и да избегнете грозните „бели петна“, които могат да се появят около вашите скоби, трябва да разберете как да поддържате зъбите и ортодонтските си устройства чисти. Четкането и почистването с конец с брекети изисква допълнителни усилия, но тези усилия ще се отплатят в дългосрочен план.

Как да мия с брекети?

Как изглеждат зъбите ви, когато брекетите ви свалят, зависи от това как се грижите за тях, докато са поставени. Електрическа акумулаторна четка за зъби, специално проектирана за почистване около ортодонтски апарати, може да помогне. Преди да започнете, отстранете ластиците, лентите или подвижните части от вашите ортодонтски апарати.

Дръжте четката успоредно на пода отстрани на зъбите. Водете електрическата акумулаторна глава на четката от зъб до зъб, следвайки естествената извивка на вашите зъби и венци.

Задръжте четката на място върху всеки зъб за няколко секунди, преди да преминете към следващия зъб – С електрическа акумулаторна четка за зъби не е нужно да натискате силно или да търкате. Просто оставете четката да свърши цялата работа вместо вас

Не забравяйте да изчеткате вътрешността на зъбите, върховете на зъбите и задната част на устата зад задните кътници.

Почистете скобите, като наклоните главата на четката към тях. Уверете се, че четката почиства и под жиците.

Не забравяйте да сменяте четката си за зъби или главата на четката на всеки 3 месеца, за да продължи да почиства ефективно.

Конец с брекети

Въпреки че може да е трудно, за здрави зъби и венци, почистването с конец с брекети все още е много важно.
Поставете конеца за нишка между 2 зъба под жиците на брекетите. Издърпайте конеца наполовина. Когато стигнете линията на венците, издърпайте конеца в С-образна форма. Уверете се, че почиствате с конец под линията на венците с нежно движение нагоре и надолу. Не забравяйте да изплакнете. Изплаквайте два пъти на ден, след четкане, за да предотвратите кариеси, да заздравите емайла и да освежите дъха. Използвайте паста за зъби с флуорид без изгаряне на алкохол.

Фон на скоби

Познаването на малко за това как работи ортодонтията може да ви помогне да се подготвите за болката от брекетите, която може да изпитате. Скобите оказват непрекъснат натиск върху зъбите, за да ги преместят бавно в различна позиция. Основните компоненти на скобите са:

  • Скоби: Скоба е прикрепена към всеки зъб или към лента, поставена около зъба. Скобите държат жиците, които всъщност карат зъбите да се движат. Болката в брекетите, свързана с брекетите, може да включва болка от лентата или брекетите.
  • Проводници: Проводниците, използвани за брекети, са известни като арки. Те се прикрепят към брекетите и ортодонт ги коригира при редовни посещения. Понякога болката в брекетите се появява скоро след наместването на брекетите.

Какво причинява болка в брекетите?
Скобите могат да коригират неправилно подредените зъби, за да подобрят усмивката и здравето на зъбите ви, но болката в скобите може да ви накара да се чувствате неудобно. Точната причина за болката в скобите е неизвестна, но може да се дължи на вътрешни или външни фактори.

  • Вътрешни: Някои изследвания показват, че болката в скобите може да бъде причинена от промени в кръвния поток, които възникват, когато скобите упражняват натиск върху зъбите.
  • Външно: Физическото триене на брекетите и проводниците може да причини болка в брекетите в меките тъкани вътре в устата. Този тип болка при брекети обикновено намалява с времето, тъй като тъканите стават по-твърди. Понякога една от телчетата на дъгата може да причини болка в скобите, като се забие в задната част на устата, но ортодонтският восък обикновено може да облекчи това. (12)

Как да облекчите болката в брекетите
Предлагат се много продукти за облекчаване на болката от брекетите. За болка, свързана с натиска на скобите, опитайте продукти за облекчаване на болката без рецепта. Motrin или Advil могат да осигурят облекчаване на болката от брекетите или можете да използвате локални продукти за облекчаване на болката. Посъветвайте се с вашия зъболекар за препоръки, ако болката в брекетите продължава. В допълнение, пастата за зъби, водата за изплакване на устата и конецът за зъби, предназначени за чувствителни зъби, могат да помогнат за облекчаване на зъбната болка.

Други стратегии за облекчаване на болката при брекетите

Опитайте тези допълнителни съвети за облекчаване на болката в скобите:

  • Яжте меко: Ако сте склонни да изпитвате болка в брекетите след ортодонтска корекция, придържайте се към меки храни, паста и меко сварени зеленчуци през първия ден.
  • Мека четка: Четка за зъби с мек косъм може да помогне за облекчаване на болката от брекетите.
  • Защитете брекетите си, за да избегнете болка
  • Ако играете контактни спортове, докато носите ортодонтия, не забравяйте да използвате предпазител за уста. Удрянето или падането по време на спорт може да доведе до счупване на брекети или разхлабване на кабели, което причинява болка в брекетите и увеличава разходите за ортодонтска помощ.

Предимства на брекетите
Болката в скобите може да бъде неудобна, но носенето на скоби за подобряване на захапката може да помогне за премахване на други видове болки в устата и зъбите, причинени от неправилно подредени зъби. Други предимства на скобите включват:

  • По -лесна грижа за устната кухина: Правите зъби се почистват по-лесно, така че ще бъдете изложени на по-малък риск от кариес и заболяване на венците.
  • Повишена увереност: Когато брекетите са коригирали вашите неправилно подредени зъби, ще се насладите на подобреното самочувствие, което идва със здрава усмивка.
Share with

Start typing and press Enter to search