Зъболекарски преглед

Защо е важен редовният стоматологичен преглед?

Редовните стоматологични прегледи са важни, защото те помагат да поддържате зъбите и венците си здрави. Трябва да посещавате редовно зъболекар най-малко на всеки 6 месеца или според препоръките на вашия зъболекар.

Какво се случва при вашето посещение при зъболекар?
Редовното посещение при зъболекар се състои от 2 части – преглед или преглед и почистване или орална профилактика.

При стоматологичния преглед вашият дентален специалист ще провери за кариеси. Може да се направят рентгенови лъчи, за да се открият кухини между зъбите ви. Прегледът ще включва и проверка за плака и зъбен камък по зъбите. Плаката е прозрачен, лепкав слой от бактерии. Ако не се отстрани, може да се втвърди и да стане зъбен камък. Не можете да премахнете зъбния камък с четкане и почистване с конец. Ако върху зъбите ви се натрупат плака и зъбен камък, те могат да причинят орални заболявания.

След това венците ви ще бъдат проверени. Това ще стане със специален инструмент за измерване на дълбочината на пространствата между зъбите и венците. При здрави венци пространствата са плитки. Когато хората имат заболяване на венците, пространствата могат да станат по-дълбоки.

Прегледът трябва да включва и внимателен преглед на езика, гърлото, лицето, главата и шията. Това е, за да се търсят признаци на проблем – подуване, зачервяване или възможни признаци на рак.

Вашите зъби също ще бъдат почистени при посещението ви. Четкането и почистването с конец помагат за почистването на плаката от зъбите, но не можете да премахнете зъбния камък у дома. По време на почистването вашият дентален специалист ще използва специални инструменти за отстраняване на зъбен камък. Това се нарича мащабиране.

Редовни стоматологични посещения

След като зъбният камък бъде премахнат, зъбите могат да бъдат полирани. В повечето случаи за това се използва песъчлива паста. Помага за премахване на всякакви повърхностни петна по зъбите. Последната стъпка е почистването с конец. Вашият зъболекар ще използва конец, за да се увери, че зоните между зъбите ви са чисти.


Какво трябва да правите между всяко посещение при зъболекар?

Не забравяйте да се грижите за зъбите и венците си между редовните посещения при зъболекар. По зъбите ви винаги се образува плака, но можете да се справите с нея чрез редовно миене и почистване с конец. Ето няколко съвета за добра грижа за устната кухина у дома:

  • Мийте зъбите си поне два пъти на ден. Не забравяйте да използвате паста за зъби, която съдържа флуорид.
  • Почиствайте с конец всеки ден.
  • Използвайте вода за уста, за да контролирате бактериите в плаките. Това също ще ви помогне да запазите дъха си свеж.
  • Кратки факти за редовен преглед при зъболекар

Редовните посещения при зъболекар са важни, защото помагат да поддържате зъбите и венците си здрави.

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

ПРОЧЕТИ ПОВЕЧЕ
Share with

Start typing and press Enter to search