Пародонтология

Това е специалността на стоматологията, която диагностицира, предотвратява и лекува заболявания на венците

Пародонтологията е наука за специализирана система от твърда (кост) и мека тъкан (гингива), която поддържа зъбите и поддържа позицията им в горната и долната челюст (кости на черепа). Този набор от тъкани се нарича пародонт и се състои от алвеоларна кост, коренов цимент, периодонтален лигамент и гингива. Зъбите са вътре в алвеоларната кост и се поддържат от периодонталния лигамент, който се свързва с цимента, който покрива корена на зъба. Тези живи тъкани могат да се адаптират към различни промени в устата, което позволява да се поддържа позицията на зъбите по стабилен начин.

Основната функция на пародонта (тъканите на венците) е да поддържа зъбите в тяхната позиция вътре в костта, но също така действа като буфер по време на дъвчене, предотвратявайки увреждането на зъбите, когато те получават прекомерни сили. Тъканите и зъбите действат и работят заедно, за да се защитят и да насърчат правилното функциониране по време на дъвчене.

Състоянието на устната кухина на човек може да бъде ясна индикация за общото му здраве, по-специално пародонталното състояние на венците, може да ни покаже много повече от това, което се случва на ниво пародонтология. Системните заболявания (диабет, тютюнопушене, ХИВ, …) могат да имат пряк ефект върху структурите, които поддържат зъбите. Някои патологии могат да бъдат открити и през устата, преди да са очевидни в която и да е друга част на тялото. Поради тази причина пародонтологът (зъболекарят по венците) може да бъде първият, който открива признаци на общо заболяване като диабет или кръвни заболявания. Стоматологичният кабинет или пародонтологът могат да се превърнат в център за ранно откриване на диабет.

С подходящ съвет и лечение от професионалисти обикновено е възможно напълно да се спре прогресията на пародонтита. Ключът е премахването на бактериалната плака, която ускорява патологичния процес и установяването на отлични навици за орална хигиена. По този начин, първата стъпка от пародонталното лечение се състои в информиране на пациента за неговото състояние и даване на инструкции за орална хигиена. В тази първа хигиенна фаза е много важно да се уверите, че пациентът адекватно спазва своята хигиена. От друга страна, пародонтологът ще извърши хигиенни процедури за премахване на зъбен камък и бактериална плака от места, които не са достъпни за пациента. Понякога може да се приложи антибиотична терапия, ако инфекцията на тъканите продължава и не отговаря на хигиенните мерки.

След тази първа фаза пародонталното състояние и хигиената на пациента се проверяват след няколко седмици. Проверява се развитието на заболяването и се извършва сондиране, за да се провери дълбочината на торбите. Ако някои торбички продължават (пространство, където бактериите, които имат способността да разрушават венците и костите), се предлагат повече възможности за лечение, включително операция. Понякога се налага да се извърши операция за повдигане на венеца, за да може да се достигне до тези области, където има изчисление и да може да се почисти. Това ви позволява да имате директен изглед и да сте сигурни, че зоната е напълно чиста. В други случаи ще бъде възможно да се извършат регенеративни операции, при които загубата на кост се лекува и регенерира, за да се опита да се даде по-правилна анатомия на костните дефекти, създадени от пародонтит. В други случаи няма да е възможно да се регенерират тези дефекти и ще се извършват операции, при които се ремоделира костта, а ако е необходимо и венеца.

След тази хирургична фаза, ако е необходимо, ще се проведе възстановителна фаза. По това време могат да се поставят импланти, окончателни протези, ортодонтско лечение или други възможности за лечение, подходящи за всяка отделна ситуация. Имплантите могат да се поставят след приключване на пародонталното лечение.

И накрая, успехът на дългосрочната пародонтална терапия зависи от оралната хигиена от пациента и професионалната поддръжка и съветите от професионалисти. Важно е тази поддържаща фаза да се извършва редовно, за да се проверява състоянието на пародонталните тъкани и дали възпалението е овладяно. По този начин можете да проверите запазването на резултатите, получени от пародонталното лечение, да предотвратите повторната поява на заболяването и ранното откриване на появата на нови пародонтални лезии, за да можете да ги лекувате и да информирате пациента за хигиенните мерки, които трябва да се предприемат, за да избягвайте повторната поява на пародонтоза .

Виж още:

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

Прочети статията »

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

Прочети статията »

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

Прочети статията »

Телефон за контакт

+359 878 335 889

Имейл адрес

clinic@b-dent.bg

Адрес

Студентски град,
ул. Пъстър свят 11а

Share with

Start typing and press Enter to search