история на дентални импланти

История на имплантите

Съвременният зъбен имплант е изключително успешно изобретение и науката е доказала неговата полезност многократно, когато става въпрос за заместване на липсващи зъби. Откъде дойде идеята за имплантите? Отговорът може да ви изненада.

От маите до днес
Първият пример за зъбен имплант всъщност датира от хиляди години. По целия път обратно към цивилизацията на маите. Археолозите откриха черепи с реставрации, направени от всякакви материали, включително миди и издълбани камъни като нефрит. Дори и с тези примитивни методи има доказателства, че новият зъб е поставен достатъчно дълбоко, за да се слее с челюстната кост с течение на времето.

Откриването на съвременната технология за зъбни импланти става през 1952 г. и като много велики открития започва като пълна случайност. Шведският професор Петер-Ингвар Бранемарк и неговият екип изучават процеса на заздравяване на костите и в един момент титаниев цилиндър е бил завинтен в бедрената кост на животно. Когато по-късно се опита да извади цилиндъра, лекарят откри, че не може, защото се е слял с костта. След това професорът реши да се съсредоточи върху използването на това качество (той го нарече остеоинтеграция), за да помогне на хора, които са претърпели тежка загуба на зъби. Той продължава обучението си около три десетилетия и търговската имплантология започва да се развива през 80-те години. Днес модерният зъбен имплант е толкова успешен и трансформиращ, колкото никога досега!

Share with

Start typing and press Enter to search