Зъбна ерозия

Какво е дентална ерозия и как да предотвратите ерозивното износване на вашите зъби?

Зъбната ерозия или ерозивното износване на зъбите е загуба на зъбната структура, причинена от комбинираното въздействие на химични и механични сили. Някои от признаците и симптомите на зъбна ерозия включват тъп и жълтеникав вид на зъбите, сплескани дъвкателни повърхности на задните зъби и изтънени ръбове на предните зъби, както и обща чувствителност на зъбите. Дори преди да видите или почувствате тези признаци на увреждане, киселините в устата ви започват да разтварят защитния емайл, което улеснява иначе „нормалните“ ежедневни дейности да увредят зъбите ви. Ако поглъщате големи количества храни или напитки, съдържащи киселина, имате гастро-езофагеален рефлукс , повръщате често, приемате определени лекарства или хранителни добавки или изпитвате сухота в устата, може да сте по-податливи на ерозивно износване на зъби.

Как работи ерозията?

Първата стъпка от процеса на ерозивно износване на зъбите е омекване на зъбната повърхност. Точно както лимоновият сок може да разруши твърдия гранит с течение на времето, киселините, които консумирате, или киселините от стомаха ви омекотяват външния слой на зъбите.След като горният защитен слой е омекотен, четкането, храненето и други редовни ежедневни дейности бавно премахват емайла и излагат подлежащите структури.

Когато външната повърхност, която предпазва зъбите, е нарушена, други фактори на околната среда продължават да разрушават зъбната структура, което води до все повече и повече щети с течение на времето. Загубата на зъбната структура прави устата по-уязвима към други заболявания като зъбен кариес, болка в челюстта, силна чувствителност и др.

Първи ерозионен участък
Предприемете тези стъпки, за да предотвратите ерозивното износване на вашите зъби:

  • Избягвайте да консумирате храни и напитки, които излагат устата ви на киселини и/или ги заменете с продукти с високо съдържание на калций, като кисело мляко, мляко и сирене.
  • Говорете с вашия лекар или зъболекарако имате състояния, които могат да увеличат производството на стомашни киселини, ако приемате киселинни лекарства или добавки или ако производството на слюнка е компрометирано.
  • Използвайте ежедневни продукти за грижа за устната кухина, които могат да предпазят емайла и да предотвратят износването на вашите зъби, като паста за зъби, съдържаща калаен флуорид.
  • Посещавайте редовно вашия дентален специалист, за да бъде прегледан за ерозивно износване на зъбите и да получавате персонализирани препоръки как да предотвратите увреждане от дентална ерозия.
Share with

Start typing and press Enter to search