Причини за кървене на венците и как да го лекуваме?

Забелязването на кървене на венците по време на четкане или почистване с конец може да предизвика тревога. Често причината за кървенето на венците е толкова проста, колкото четкането твърде силно, но в някои случаи може да е симптом на нещо по-сериозно.

Причини за кървене на венците
Една от най-големите причини за кървене на венците е натрупването на плака върху зъбите. Ако не се обърне внимание, това ще доведе до гингивит, ранен стадий на заболяване на венците. Наред с кървящите венци, симптомите на гингивит включват червени и подпухнали венци.

Гингивитът възниква, когато плаката, която съдържа бактерии, се натрупа върху зъбите и произвежда токсини, които дразнят венците. Признаците на гингивит включват кървене, подпухнали, болезнени, възпалени или червени венци. Управлението на гингивита е важно, за да не прогресира в по-сериозна форма на заболяване на венците.

Цялостното ежедневно отстраняване на плаката е вашето най-добро оръжие срещу гингивит. Други фактори, които могат да увеличат риска от гингивит, включват тютюнопушене, стрес, хормонални промени, лошо хранене, лекарства и хронични заболявания.

Лечение и профилактика на гингивит
Ето някои важни начини да помогнете за справяне с гингивита и не забравяйте, че всичко е да поддържате зъбите си възможно най-чисти от плака:

  • Четкайте старателно два пъти на ден с паста за зъби против гингивит.
  • Изплакнете обилно с вода за уста против гингивит.
  • Използвайте ръчна или електрическа акумулаторна четка за зъби с мек косъм.
  • Почиствайте с конец всеки ден.
  • Посещавайте редовно вашия дентален специалист.

Причини и лечение на гингивит при бременност
Гингивитът по време на бременност се причинява от повишаване на хормона прогестерон, което може да допринесе за увеличаване на притока на кръв към тъканите на венците, което ги прави чувствителни, подути и по-вероятно да кървят, когато миете зъбите с четка и конец за зъби. Тези хормонални промени могат да улеснят растежа на определени бактерии, причиняващи възпаление на венците, и могат да направят тъканта на венците по-нежна. Докато гингивитът на бременността може да се появи по всяко време между втория и осмия месец, обикновено е по-тежък през втория триместър.

Контролирането на плаката е най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите проблеми с гингивит по време на бременност. Стриктната рутинна домашна грижа за правилно и щателно отстраняване на плаката трябва да започне още преди да сте бременна. Не всички продукти за грижа за устната кухина са еднакви, така че не забравяйте да изберете паста за зъби и вода за уста, предназначени за лечение на плака и гингивит. Опитайте също мека електрическа акумулаторна четка, за да улесните премахването на плаката.

Лекарствата за разреждане на кръвта също могат да причинят кървене на венците ви. Ако мислите, че кървящите венци може да се дължат на лекарства, свържете се с вашия зъболекар.

Лечение на кървене на венците
Най-добрият начин да разберете причината за кървящите венци е да си запазите час при дентален специалист. Вашият зъболекар или дентален хигиенист ще може да ви посъветва за най-доброто лечение на кървящи венци според вашите симптоми.

Start typing and press Enter to search