Гингивит при бременни

Какво е гингивит по време на бременност? Как да го предотвратим?

Какво е гингивит по време на бременност?
Гингивитът възниква, когато плаката, която съдържа бактерии, се натрупа върху зъбите и произвежда токсини, които дразнят венците. Ако имате кървящи, червени, подпухнали, болезнени или възпалени венци, това вероятно е гингивит.

Гингивит при бременност
Гингивитът по време на бременност се причинява от повишаване на хормона прогестерон, което може да допринесе за увеличаване на притока на кръв към тъканите на венците, което ги прави чувствителни, подути и по-вероятно да кървят, когато миете зъбите с четка и конец за зъби. Тези хормонални промени могат да улеснят растежа на определени бактерии, причиняващи възпаление на венците, и могат да направят тъканите на венците по-нежни. Докато гингивитът на бременността може да се появи по всяко време между втория и осмия месец, обикновено е най-тежък през втория триместър.

Пример за гингивит по време на бременност
Понякога върху венците се появява червена бучка или „свръхрастеж“ – обикновено близо до горните предни зъби. Те се наричат ​​тумори на бременността и не са ракови или заразни. Ако имате тумор на бременността, трябва да се свържете с вашия зъболекар, но повечето от тези бучки изчезват след раждането на бебето.

Между 60% и 70% от жените изпитват гингивит по време на бременност

Защо е важно да се справите с гингивита по време на бременност?
Управлението на гингивита по време на бременност е важно, за да не прогресира в по-сериозна форма на заболяване на венците, наречено пародонтит. Пародонтитът може да доведе до сериозни орални здравословни проблеми, които може да изискват операция или да доведат до загуба на зъби. Цялостното ви здраве – както и здравето на вашето бебе – може да бъде повлияно от здравето на вашите зъби и венци. Някои изследвания дори показват връзка между лошото здраве на венците и преждевременното раждане.

Какво мога да направя, за да предотвратя гингивит по време на бременност?
Контролирането на плаката е най-важното нещо, което можете да направите, за да предотвратите проблеми с гингивит по време на бременност. Стриктната рутинна домашна грижа за правилно и щателно отстраняване на плаката трябва да започне още преди да сте бременна. Не всички продукти за грижа за устната кухина са еднакви, така че не забравяйте да изберете паста за зъби и вода за уста, предназначени за лечение на плака и гингивит. Опитайте също с мека мощна четка, за да улесните премахването на плаката.

Съвети за грижа за устната кухина за здравословна бременност

  • Не пропускайте редовните прегледи във вашия стоматологичен кабинет
  • Използвайте мека четка за зъби и нежно почиствайте с конец, за да предотвратите нараняване на деликатните тъкани на венците
  • Използвайте паста за зъби против гингивит/плака два пъти на ден и почиствайте зъбите с конец всеки ден
  • Изплакнете с вода за уста без съдържание на алкохол против гингивит/плака
  • Изплакнете устата си след пристъп на сутрешно гадене, за да предпазите киселините от въздействие върху зъбите и венците
  • Следвайте здравословна диета, включваща много калций, фосфор, протеини и витамини A, C и D. Говорете с вашия акушер за необходимостта от витаминни добавки.
  • Докато се наслаждавате на този вълнуващ период от живота си, не забравяйте, че отделянето на специално внимание на вашите зъби и венци ще се отплати по пътя – – и ще даде чудесен пример за вашето ново дете!
Share with

Start typing and press Enter to search