Гингивит и как да се предпазим от него

Какво е гингивит?

Гингивитът е най-просто казано възпаление на венците.

Лечение и профилактика
Знаете ли, че… 75% от хората ще изпитат заболяване на венците в някакъв момент от живота си? Гингивитът е ранен стадий на заболяване на венците, което може лесно да се управлява, предотвратява и лекува.

Какво е гингивит?
Гингивитът възниква, когато плаката, която съдържа бактерии, се натрупа върху зъбите и произвежда токсини, които дразнят венците. Признаците на гингивит включват кървене, подпухнали, болезнени, възпалени или червени венци. Управлението на гингивита е важно, за да не прогресира в по-сериозна форма на заболяване на венците.

Цялостното ежедневно отстраняване на плаката е вашето най-добро оръжие срещу гингивит. Други фактори, които могат да увеличат риска от гингивит , включват тютюнопушене, стрес, хормонални промени, лошо хранене, лекарства и хронични заболявания.

Лечение и профилактика на гингивит
Ето някои важни начини да помогнете за справяне с гингивита и не забравяйте, че всичко е свързано с поддържането на зъбите ви възможно най-чисти от плака:

  • Четкайте старателно два пъти на ден с паста за зъби против възпаление на венците .
  • Изплакнете обилно с вода за уста против гингивит .
  • Използвайте ръчна или електрическа четка за зъби със средно твърд(Medium) косъм,
  • Конец за зъби всеки ден и
  • Посещавайте редовно вашия дентален специалист.

Каква е разликата между гингивит и напреднали пародонтални заболявания?

Гингивитът и пародонтитът са „етапи“ на пародонтоза или заболяване на венците. Гингивитът е най-ранната форма на заболяване на венците, характеризиращо се с възпалени, подути, кървящи и зачервени венци. Гингивитът е обратим, но ако не се лекува, може да прогресира до по-напреднал стадий, наречен пародонтит , при който венците се отдръпват от зъбите, което позволява на бактериите да причинят инфекция, която може да увреди зъбите и поддържащите ги кости. Пародонтитът всъщност е водещата причина за загуба на зъби. *Пародонтитът може да причини трайно увреждане. Следвайте стриктна рутинна хигиена на устната кухина, за да хванете гингивита навреме и да избегнете прогресията до по-сериозно заболяване на венците.
*Пародонтитът преди е бил неправилно наричан пародонтоза . Пародонтоза е заболяване с неизяснен произход. Пародонтитът е заболяване с бактериален произход, както е описано по-горе.

Прочети още:

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

Read More »

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

Read More »

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

Read More »
Share with

Start typing and press Enter to search