лош дъх

Какво причинява лош дъх – как да се отървем от лошия дъх

Може би си мислите, че лошият дъх или халитозата идва най-вече от консумацията на храни като чесън и лук. Може да се изненадате да научите, че бактериите в устата, особено на езика, са една от най-големите причини за лош дъх . Зъболекарите наричат ​​страничните серни продукти, отделяни като отпадъци от оралните бактерии, „летливи серни съединения“ (VSC) и тяхното присъствие в устата ви причинява лош дъх. Освен храна, лошият дъх може да бъде причинен от лоша хигиена на зъбите, употреба на тютюн и някои медицински състояния.

Причини за лош дъх

  • Храна – Храната, която се събира върху и между зъбите, може да събира бактерии, които произвеждат миризми.
  • Лоша дентална хигиена – Отстранявайте плаката, която съдържа бактерии, от вашите зъби, венци и език всеки ден. Кариесът и гингивитът също могат да причинят лош дъх.
  • Употреба на тютюн – Пушенето може да причини хроничен лош дъх от натрупването на катран и никотин, както и намаленото отделяне на слюнка.
  • Медицински състояния – Инфекции на дихателните пътища, хроничен синузит, постназално капене, хроничен бронхит, диабет, стомашно-чревни смущения или чернодробни и бъбречни заболявания могат да допринесат за проблеми с лошия дъх.

Как да се отървем от лошия дъх ?

За да се отървете от лошия дъх, не забравяйте да миете зъбите два пъти на ден и да почиствате зъбите с конец за зъби, за да премахнете причиняващите миризма бактерии от зъбите, венците и езика. Използвайте антибактериална паста за зъби и вода за уста, за да убиете бактериите, причиняващи неприятна миризма. Чистата уста без плака е от решаващо значение за поддържане на свеж дъх.

За да запазите дъха си свеж между четканията, опитайте:

  • Изплакване с вода за уста след хранене
  • Дъвчете дъвка без захар за стимулиране на отделянето на слюнка
  • Похапване на целина, моркови и ябълки, които могат да помогнат за разхлабването на остатъците
  • Яжте питателна диета – недостигът на витамини може да допринесе за лош дъх
  • Четкане на езика
  • Посъветвайте се с вашия зъболекар, ако лошият дъх продължава, за да изключите хронични заболявания. Най-често лошият дъх може да бъде преодолян с ежедневно използване на вода за уста, паста за зъби и конец за зъби.

Виж още:

Амалгамени пломби

Защо е важно да сменим амалгамените си пломби възможно най-скоро?

Денталната амалгама е била популярен материал за зъбни пломби(обтурации) в продължение на десетилетия. Тя се състои основно от живак и различни метали като сребро, олово и мед, и предоставя механична

Read More »

Изкуственият интелект вече помага за по-здрави зъби!

Изкуственият интелект (ИИ) вече играе важна роля в подобряването на стоматологичната грижа и здравето на зъбите. В денталната медицина, точността и прецизността са от жизненоважно значение за успешното лечение на

Read More »

„Кариес близнак“

Кариесът е едно от заболяванията, които най-често водят до посещение в денталния кабинет. Той се предизвиква от бактерии, които се развиват при недобре почистена храна и плака. Има значение и

Read More »

Телефон за контакт

+359 878 335 889

Имейл адрес

clinic@b-dent.bg

Адрес

Студентски град,
ул. Пъстър свят 11а

Share with

Start typing and press Enter to search