Плака

Какво е плака?

Зъбната плака е лепкав, безцветен или бледожълт филм, който непрекъснато се образува върху вашите зъби. Когато слюнката, храната и течностите се комбинират, плаката – която съдържа бактерии – се образува между вашите зъби и по линията на венците. Плаката не е храна за бактерии, а е изградена от бактерии.

Зъбната плака започва да се образува върху зъбите 4-12 часа след миенето им, поради което е толкова важно да ги четкате старателно поне два пъти на ден и да почиствате между тях веднъж дневно.

Как плаката върху зъбите може да повлияе на оралното ми здраве?
Плаката е основната причина за много проблеми с оралното здраве. Първо, плаката може да допринесе за лошия дъх и да направи зъбите ви да изглеждат мръсни и жълти. По-важното е, че бактериите в плаката произвеждат киселини, които атакуват зъбния емайл, причинявайки кариес. Тази бактериална плака може също да причини ранен стадий на заболяване на венците, наречено гингивит, което представлява инфекция и възпаление на венците. Ако не се лекува, гингивитът може да прогресира до пародонтит, който представлява загуба на кост около зъбите и може дори да доведе до евентуална загуба на зъби. Това възпалително заболяване не остава само в устата, но може да натовари цялостното ви системно здраве.

Плаката върху зъбите причинява кариес и гингивит.
Ако плаката не се отстранява редовно от зъбите ви чрез правилно четкане и почистване с конец, тя се минерализира в зъбен камък, твърд, жълт или кафяв налеп, който плътно прилепва към зъбите и може да бъде отстранен само от дентален специалист. Ако зъбният камък не бъде отстранен, това може да доведе до по-сериозно заболяване на венците.


Борбата с плаката е най-критичният фактор за защита и запазване на вашите зъби и венци за цял живот.

Share with

Start typing and press Enter to search