зъбен камък

Какво представлява зъбният камък?

Зъбният камък е налеп, които може да улови петна по зъбите и да причини обезцветяване. Създава силна връзка, която може да бъде премахната само от дентален специалист. Образуването на зъбен камък също може да затрудни отстраняването на нова плака и бактерии. Индивидите се различават значително по своята чувствителност към плака и зъбен камък по зъбите. За много от нас тези отлагания се натрупват по-бързо с напредването на възрастта.

Как се образува зъбният камък?
Ако плаката не се отстранява редовно и напълно, минералите в слюнката ви се комбинират с плаката, за да образуват кристали, които се втвърдяват в зъбен камък.

Как да премахна зъбния камък от зъбите?
Докато плаката може да бъде отстранена чрез щателно четкане и почистване с конец у дома, зъбният камък може да бъде отстранен само от професионалист в стоматологичния кабинет. Вашият зъболекар или хигиенист ще използва остри инструменти, за да изстърже (люспи) зъбния камък над и под линията на венеца и да изглади повърхността на зъба, което помага да се предотврати залепването на плака и образуването на повече зъбен камък.

Защо е важно да се предотврати натрупването на зъбен камък?
Повърхността на зъбния камък е грапава и затруднява отстраняването на плаката с четка за зъби и конец. Зъбният камък е грозен – може да стане жълт или дори кафяв, когато се натрупат петна. Освен това, тъй като привлича плаката и затруднява почистването у дома, може да допринесе за кариес, лош дъх и сериозни форми на заболяване на венците.

Share with

Start typing and press Enter to search