Как да мием зъбите правилно

Как да миете зъбите си с четка и конец?

Една ефективна рутинна орална хигиена започва с няколко прости стъпки:

  • Правилна техника за миене на вашите зъби
  • Правилната техника на четкане е първата стъпка към поддържането на здрави зъби и венци. Освен това помага за минимизиране на риска от кариес и заболяване на венците, основните причини за загуба на зъби.

Преди да започнеш
Въпреки че има няколко техники за миене на зъбите с ръчна четка за зъби, винаги питайте вашия дентален специалист за тяхната препоръка и не забравяйте да следвате инструкциите му. Като начало използвайте паста за зъби с флуорид с четка за зъби с мек косъм и не забравяйте да я сменяте на всеки три месеца.

Две минути, два пъти на ден
За да измиете зъбите си правилно, прекарайте поне две минути, като използвате препоръчителната техника на четкане, която включва 30 секунди четкане на всяка част от устата (горна дясна, горна лява, долна дясна и долна лява), както сутрин, така и вечер. Тъй като повечето ръчни четки за зъби нямат вградени двуминутни таймери, може да искате да имате под ръка часовник, за да сте сигурни, че миете достатъчно дълго.

Позициониране на четката за зъби

Как държите четката за зъби зависи от това коя част от зъба миете.

  • Стъпка 1: Започнете с външните и вътрешните повърхности и четкайте под ъгъл от 45 градуса с къси движения с ширина на половин зъб срещу линията на венците. Уверете се, че сте достигнали задните си зъби.
  • Стъпка 2: Преминете към дъвкателните повърхности. Дръжте четката хоризонтално и четкайте напред-назад по тези повърхности.
  • Стъпка 3: След като стигнете до вътрешните повърхности на предните си зъби, наклонете четката вертикално и използвайте нежни движения нагоре и надолу с върха на четката.
  • Стъпка 4: Не забравяйте да изчеткате внимателно линията на венците.
  • Стъпка 5: Изчеткайте езика си с измитащи движения отзад напред, за да премахнете частиците храна и да помогнете за премахването на причиняващите миризма бактерии, за да освежите дъха си.
  • Сега, след като сте научили правилната техника на четкане, малко дисциплина в практикуването й всеки ден ще ви помогне да я почувствате като втора природа. Това е едно от най-лесните неща, които можете да направите, за да поддържате здравето на вашите зъби и венци.

Правилна техника за почистване с конец

Използвайте около 18 инча конец, така че да имате чисто парче конец за всеки зъб в процеса на почистване.
Извийте конеца в С-образна форма, докато го плъзгате нагоре и надолу отстрани на всеки зъб.
Не забравяйте да почистите с конец задните страни на задните си зъби отляво и отдясно на горните и долните зъби.

Правилната техника на четкане и почистване с конец като част от ежедневната ви рутинна грижа за устната кухина са най-важните компоненти в борбата за предпазване на зъбите ви от плака – и за защита на вашите зъби и венци за цял живот.

Share with

Start typing and press Enter to search