дентален флуорид

Ползи от денталния флуорид

Как денталният флуорид може да помогне за предпазване на зъбите от кариес?

Зъбният флуорид се комбинира с минералите в зъбите ви, за да образува по-силен, по-устойчив на киселини емайл. Когато киселините, произведени от плаката върху зъбите ви, започнат да разграждат минералите в зъбния ви емайл, започва процес, наречен деминерализация. Деминерализацията започва с отслабване на емайла и първоначално води до малки кариеси, но може да прогресира до големи области на гниене и евентуална загуба на зъби. Много ранният стадий на деминерализация може да бъде обърнат чрез реминерализиране на емайла. Това може да се случи чрез въвеждане на зъбен флуорид в емайла.

Има два начина, по които флуорът действа за защита на зъбния емайл – системно и локално.

Системно, флуоридът действа, когато зъбите се развиват при бебета и деца – замествайки някои от кристалите в развиващия се емайл с по-устойчиви на гниене кристали, съдържащи флуорид. Системният флуорид се приема с флуорирана вода, храни или добавки, предписани от зъболекар или педиатър. Тези системни източници на флуор помагат да се гарантира, че зъбите на детето са здрави и устойчиви на гниене.

Локалният флуорид се съдържа във флуоридната паста за зъби и флуоридната вода за уста и действа от външната страна на зъба, когато миете и изплаквате. Локално лечение с флуорид също може да се прилага във вашия стоматологичен кабинет, по-рядко и в по-високи концентрации. Когато използвате локален флуорид ежедневно у дома, в ниски концентрации, можете да реминерализирате отслабения емайл и да укрепите структурата на вашия емайл. Важно е да миете старателно два пъти на ден и да изплаквате всеки ден с продукти, съдържащи флуорид, за които е клинично доказано, че предотвратяват кариеса. Пастите за зъби и водите за уста с флуор трябва да се използват през целия ви живот. Говорете със зъболекаря на вашето дете за това как да му помогнете да мие зъбите си с много малки количества паста за зъби с флуор, докато стане достатъчно голямо, за да плюе, вместо да поглъща пастата за зъби.

Други начини, по които зъбният флуор може да помогне за предотвратяване на кариес

Слюнката съдържа много ниско ниво на флуорид в резултат на пиенето на флуорирана вода и използването на продукти с флуорид и следователно може да помогне с реминерализацията, тъй като измива зъбите – освен че действа като естествен метод за почистване на зъбите.

Освен реминерализиране на зъбите системно и локално, флуоридът също помага за предотвратяване на кариеси, като въздейства върху бактериите в плаката, правейки я по-малко способна да произвежда киселините, които причиняват кариес.

Share with

Start typing and press Enter to search