Зъбна коронка

Циркониева или металокерамична корона – какво да избера?

Коронката от цирконий по-добра ли е от металокерамичната коронка? Това е въпрос, който всеки пациент на Б-Дент задава, когато се налага поставянето на зъбна коронка. С цел да улесним избора на нашите пациенти Ви представяме описание на двата вида корони.

Зъбната коронка е необходима за поддържане на силно разрушени зъби след лечение на коренови канали. Зъболекарите препоръчват също зъбна коронка за липсващи зъби, криви зъби, обезцветени зъби или счупени зъби.

Предлагат се различни видове корони като метална корона, металокерамична корона, изцяло керамична корона като E-max корона и циркониева коронка. Понякога е трудно да се избере, когато зъболекарите предлагат различни варианти. Винаги има някои плюсове и минуси за различните материали.

Циркониева корона срещу металокерамична корона(МКК)
В някои случаи зъболекарят ще има по-добра представа коя коронка е най-подходяща за пациента в зависимост от ситуацията, като например колко зъбна структура е останала, местоположението на зъбите, оставащата височина на зъбите и функцията на зъбите. В последно време безметалният цирконий се превърна в избора на материал за корона със своите предимства пред други корони. Циркониевите коронки са изработени от циркониев диоксид. Циркониевият диоксид се използва в различни хирургични процедури през десетилетията, но използването на цирконий в стоматологията е сравнително скорошно.

Защо циркониевата корона е по-добра от металокерамичната корона?
Естетика: Основните предимства на циркония са, че те не съдържат метални коронки, което ги прави по-естетически привлекателни. Поради липсата на метал, той позволява пропускане и отразяване на светлината като нашите естествени зъби, освен ако металокерамичната коронка не пропуска светлината. Дебелината на керамиката при циркония е много по-голяма, а това води до много по-добра естетика. Металокерамиката е ограничена, защото част от короната е метална, което води до по-малко място за керамика. Колкото по-малко слоеве керамика има, толкова по-ограничен избор има зъботехника откъм палитрата на цветове и транспарентни маси, които може да използва.Друг проблем, който сме виждали при металокерамичните корони, е времето, когато отдръпването на венците оставя черна линия заедно с венците. Тъй като цирконият не съдържа метал, това няма да причини проблем като този.


Якост: Най-голямото предимство на циркония е неговата висока якост. Цирконият ще бъде добрият избор за кътници, тъй като максималната дъвкателна сила идва върху задните зъби.
Функция: можем да изберем циркониева коронка за задни, както и за предни зъби. Той може да издържи на тежката дъвкателна сила на задните зъби поради здравината, а при предните зъби можем да получим естествена усмивка, както при липсата на метал.


Биосъвместимост: циркониевата коронка не съдържа метал, така че не предизвиква алергия към метал или възпаление. Те са напълно безвредни и биосъвместими с околните венци. Макар и рядко срещана съществува алергия към метала в МКК . Тук може би е и най-голямото предимство на циркония – дразненето на венеца е по-малко, което не води до неговото отдръпване от ръба на короната. Това е и най-големият проблем при короните – отдръпването на венеца, което води след себе си проблеми както естетически така и здравословни. При това положение казваме, че коронката е станала „къса“ и се налага нейната подмяна с нова. Общата продължителност на живота на една корона е от 10 до 15 години. При циркония този период е по-дълъг спрямо МКК.

Издръжливост: С използването на най-новите технологии като CAD CAM и лазерно синтероване, което прави по-прецизни циркониеви корони, които прилягат плътно върху зъбите. Короните, направени с монолитен цирконий, са по-издръжливи. При изброеното по-горе превъзходно качество на циркониевите коронки има някои недостатъци.

Един от най-големите фактори, които притесняват пациента при избора на циркониева коронка е:
Цена: Циркониевите корони са сравнително скъпи в сравнение с други корони. Цената е близо два пъти по-висока в сравнение с металокерамичната коронка.
Тъй като циркониевата коронка е направена по най-новата технология, вие ще получите определен период от гаранция за вашата коронка, така че не е нужно да се притеснявате за ремонт или подмяна на коронката по време на гаранционния период.
Износване на противоположния зъб: Тъй като циркониевият диоксид е най-здравият материал, в някои случаи той може да износи вашия противоположен зъб. Това се избягва чрез правилното ажустиране на короната в устата от Вашият дентален лекар.

Share with

Start typing and press Enter to search